ORCHIS EROTICA – Salvador Rodes i Lina Giralt

PRESENTACIO DEL LLIBRE I EXPOSICIÓ

Orchis Eròtica ès el primer nùmero de la col.lecciò Espiral, editada per l`associaciò cultural MAITANT. El llibre recull una veintena d`il.lustracions, acompanyades de textos molt diversos, que formen part del projecte “Orchis” i que es podran vuere a l`exposiciò.

Caracteristiques llibre: “ORCHIS ERÔTICA” 48 pàgines. Format 10×15 cm Enquadernaciò rustica, espiral. Impressiò digital sobre paper estucat mat de 135 gr. cobertes de 180 gr

Dijous 2 de juny a les 20h presentació del llibre i inauguració. Exposició fins al 30 de juny.

 

ORCHIS ERÒTICA

Charles Darwin, en el seu profús treball La fecundació de les orquídies, descubreix la naturalesa sexual de les orquídies i les seves múltiples estratègies de fecundació, demostrant com utilitzen la seducció i l’engany per a procrear-se.

Així, la bellesa o la fragància de la flor no és cap regal per a satisfer a ningú, sinó una estratègia per a conquerir-lo.

Les orquídies han estat capaces de desenvolupar una gran varietat d’aspectes, formes, textures, colors i olors que han tingut èxit perquè s’assemblen a les tres motivacions més bàsiques dels animals: menjar, refugi i sexe.

Encara que la sexualitat humana no sigui tan sofisticada com la que mostren les flors i especialment les orquídies, són evidents algunes semblances funcionals i morfològiques entre l’orquídia i la vulva femenina. Fins i tot alguns noms assignats a parts de la seva anatomia com els llavis majors o menors, en la flor són els labèlums que formen els seus sèpals inflats i sinuosos.

Orchis Eròtica, parteix d’aquestes semblances o similituds per a crear una iconografia pròpia que traspassa la mera representació del sexe femení, reivindicant la seva naturalesa real, ocultada al llarg de la història des d´una perspectiva moralista i patriarcal, que ha convertit la seva imatge en un simple objecte de desig amagat en el tabu.

Al contrari, Orchis Eròtica trastoca l’holograma del nostre imaginari eròtic, transformant les imatges en al·legories que penetren l’àmbit del simbòlic i poètic de la seva autèntica naturalesa,

orchiserotica@gmail.com – artbrada.com/orchiserotica